kep_1.jpg

Oldalainkat 33 vendég és 0 tag böngészi

EURÓPAI UNIÓS DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT

A Könyvtár 1992-től - az Európai Tanulmányokhoz rendelten - gyűjti és szolgáltatja az Európai Unióval kapcsolatos dokumentumokat. 2000-ig Európai Referencia Központként, 2000 óta Európai Dokumentációs Központként vesz részt az EU-tájékoztatásban.
Európai uniós gyűjteményünket két részre osztottuk: a Brüsszelből kötelespéldányként érkező évkönyvek és folyóiratok a Kari Könyvtár olvasótermében, helyben olvashatók. A jórészt szabadpolcos gyűjtemény többek között hivatalos közlönyöket, politikai, statisztikai, üzleti évkönyveket, valamint gazdasági, jogi és oktatáspolitikai folyóiratokat tartalmaz nyomtatott és CD-ROM formában.
Kölcsönözhető állományunkat a 2004 óta működő Elektronikus Könyvtárban találják, két kisebb egységre bontva. Az Unió központjából érkező kötelespéldányokat EU kezdetű raktári jelzettel látjuk el. A mára több mint 2000 dokumentumot számláló gyűjtemény főként angol, kisebb részben magyar vagy más uniós hivatalos nyelven olvasható. E gyűjteményrész előnye az aktualitásában rejlik, a brosúraszerű dokumentumok az újdonságokról tájékoztatnak, és témájukat tekintve is igen változatosak: így például az EU intézményeinek tevékenysége, a szakpolitikák, a soros elnökségek beszámolói, bizottsági jelentések, gazdasági, pénzügyi beszámolók, statisztikai adatok, a fenntartható fejlődés, a turizmus, a környezetvédelem, a szabad munkavállalás, a szociális politika és oktatás területe.
Az EC raktári jelzettel ellátott – magyar, angol, német, spanyol és francia nyelvű - dokumentumaink nagyobb lélegzetű, összefoglaló tanulmányok, amelyek Európa és az Európai Unió helyzetét, jelentőségét történelmi, gazdasági, művészeti és filozófiai szempontból tárgyalják.
Az online adatbázisok további, naprakész információkkal egészítik ki a nyomtatott gyűjteményt.  Ilyen az EU-s publikációk bibliográfiai adatait néhol online hozzáféréssel kiegészítő ECLAS, az elektronikusan olvasható jogszabályokat tartalmazó EUR-LEX, és a hetente többször frissülő elektronikus újság, a BRUXINFO.

A Dokumentációs Központ állománya a könyvtár katalógusában kereshető.

Szolgáltatásaink:

- helyben használat
- kölcsönzés (csak a BGE oktatóinak és hallgatóinak)
- tájékoztatás európai integrációs és a főiskola profiljával összefüggő területeken
- adatbázis-szolgáltatás: online, CD-ROM

Használja, EU-s keresőnket!

Joomla templates by a4joomla